DÜZ YAZILARIM



Facebook'ta Paylaş

Sanatçının Güzelleşmek İçin Susması Güzeldir 220316

http://www.istanbulflash.com/yazarlar/perihan-koca/sanatcinin-guzellesmek-icin-susmasi-guzeldir/3363/
SANATÇININ GÜZELLEŞMEK İÇİN SUSMASI GÜZELDİR

Değerli Sanat dostlarım Suskunluğumun ardında yatan nedenleri saymaya kalksam sizleri yormakla kalmaz aynı şeyleri tekrar yaşayarak kendimi de yorarım.
Ülkemizin kanayan yaraları yürek yangınlarımızla birlik olup motivasyonumuzu, enerjimizi tüketmeye devam ederken, kalem isyan ediyor, fırça renklere küsüyor, dil titriyor, kelimeler sırasını şaşırıyor…

Gayret ederek süratle pozitif enerjimi toplamaya çalışıp, yüreklerinizle yazı diliyle sohbete geldiğim bu satırlarımla sizleri selamlıyor, çığlıklaşan kelimelerimi sandığıma saklıyorum.

Sanat güzelleşmektir demiştik ya daha önce. Görüşmediğimiz bu süre zarfında giriş bölümünde atıfta bulunduğum olumsuzlukların yanı sıra sanatımla güzelleşmeye gayret ettim.

Sanatın ışığında çıktığım içsel yolculuğumda; gizlenen, yan yana gelmede zorlanan kelimeleri toparlamaya çalışarak ikna etmeye çalıştığım mısralarımla buluştum. Gündemin gölgesinde kalarak solmaya meyleden Renklerimi gün ışığına çıkarmak da ayrı bir güzellikti. Canlı/ cansız her şeyde ve her varlıkta kendine has bir ritim vardır. Ben de kendi ritmimi keşifte çaba sarf ettim. Yani Sanatla el ele vererek yürümenin verdiği huzurla ruhumu demlendirdim ve huzurunuza geldim.
Sanatta; Sanatçı ve sanatçının icrasıyla bazen eser bazen ürün ortaya koyduğu sanatı ile ilgili kısa bir gezinti yapalım mı?

Gerçek Sanatçının dili/ izahı suskun kalır ama Eserleriyle konuşur. Bu eserler bazen yaşamdayken bazen de yaşama vedadan sonra değerini bulur ya da değeri ortaya çıkar.

Sanatçı hal, durum, kültür ya da duruşuyla ortaya koyduğu ürün ya da eserlerinin gerisine düşerse çalışmaları anılsa da ismi anılma da zorlanılan bir kişi olarak kalır. İsmi zikredilse bile duruşuyla iyi bir örnek teşkil ederek anılmaz. Ki, bu yarımlık hissi yaratır.

Sanatçı durum, kişilik, hal, eylem, söylem ve davranışlarıyla eğer sanatının önüne geçerse, bu kez sanatını gölgede bırakarak örseleyen duruşuyla zararı birinci elden kendi vermiş olur. Bu durum da yarımlık hissi yaratır.

Sanatçı eğer Sanatıyla el ele, kol kola, yürek yüreğe, yan yana yürürse Sanatın güzelliklerini bir bütün halinde yansıtmış, yaşamış ve yaşatmış olur. Bu durumda Sanatın karşı konulmaz güzelliğini koruyarak taçlandırmış olur. Örnek alınarak varlığıyla heyecanı körükleyen, erişilmeye çalışılan, ulaşılmaya uğraşılan, ürünleriyle besleyen,yücelen ve yücelten bir kimlik kazanır. Günümüzde örneklerine çok sık rastlamadığımız adımlarını sanatıyla birlikte atan, bütünleşen Sanatçılarımızın çoğalarak değerlerimize değer katmasını, sanatın ışığını parlatmasını, sanat aşkını yaşayarak yaşatmasını diliyor, yüreğimin kırık dökük mısralarını yüreklerinizin mısralarına ekliyor, renklerimle renklerinizi boyamak için yine susmaya gidiyorum.
Bir sonraki yazı sohbetimde buluşuncaya kadar yüreğinizdeki sanat aşkınızın hayal kırıklıklarından uzak, Sanat ışığıyla aydınlanmış gönüllerle, sevgiyle kalın. Sanatla kalın, hoş kalın, güzelliklerle çoğalın.
PERİHAN KOCA 23.03.2016 Kadıköy
Perihankoca.com , facebook , instagram ve diğer…

YÜREK YÜZÜNDE
DUYSA DA KULAĞIN TÜM SÖZLERİMİ
ANLADIN MI SANDIN GÖNÜL DİLİMİ
SEYRETTİM YÜZÜNÜN HER ÇİZGİSİNİ
GÖRMEDİM KALBİNLE DİNLERKEN SENİ

YORULDUM BEN ARTIK SANA KOŞMAKTAN
USANDI KELİMELER SESSİZ KALMAKTAN
KONUŞMAZ Kİ DİLİN HEP SUÇLAMAKTAN
DUYMADIM KALBİNLE SÖYLERKEN SENİ

SEN GİBİ KİMSEYİ HİÇ YAŞAMADIN
YÜREK YÜZÜNDE HEP MASKE DOLAŞDIN
DOLSA DA GÖZLERİN YAŞSIZ AĞLADIN
BİLMEDİM KALBİNLE ÖZLERKEN SENİ

SÖZCÜKLER İSYANLA FİRAR ETTİLER
SOLUMDA MISRALAR SAĞIMDA RENKLER
GAM TELİNDE DURUP SİYAH ÇİZDİLER
İSTERDİM KALBİNLE SEVERKEN SENİ

Perihan Koca