DÜZ YAZILARIM



Facebook'ta Paylaş

Kardelen Sanat Dergisi Anneler ve Annelerin Evlatlarının Sanatsal Dokunuşu

https://issuu.com/yusufziyaleblebici/docs/mayis

Perihan KOCA SANATIN RENKLERİYLE;

            ANNELER VE ANNELERİN EVLATLARININ SANATSAL DOKUNUŞU

Değerli Sanat dostlarım, sanat yürekleriniz ile mayıs ayının getireceği güzelliklerle kutlanacak günlerini sizlerle birlikte anmak, yaşamak isterim satırların renkleri kuşanan diliyle.

            Annelerimiz, Canlarında can olup, ilk nefesiyle can bulan evlatlarını; Rahimlerinde besleyerek, göğüslerinde büyütüp, emekleriyle, yetiştirirler. Gözlerinin ışığı gibi baktıkları, kelebek kanatları kadar narin dokundukları, öperken incitmekten çekindikleri, severken mutluluktan ağladıkları, büyürken ateşten gömlekler giydikleri evlatlarını saran, sarmalayan sevgi çınarı annelerimiz. Sizlerin ne anneliği, ne de evlat sevginiz bitmez. Hak’tan başka hiçbir gücün ömrü yetmez sevginizle büyüttüğünüz evlatların gördüğü/göreceği yaşamı soldurmaya.

-          Anneler, Günümüz Kutlu olsun

-          Anneler, Evlatlarımızın 1 Mayıs işçiler ve Emekçiler bayramı kutlu olsun.

-          Anneler, ve Anaların evlatları Hıdır Ellezimiz baharla birlikte şenlensin.

-          Anneler, Evlatlarımızın Engelliler Haftası kutlu olsun.

-          Anneler, evlatlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı, Eli öpülesi ana evladı Vatan yürekli Mustafa Kemal Atatürk’e şükran, sevgi ve saygımla kutlu olsun.

-          Anneler, evlatlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün huzurunda Kutlu olsun.

Yaşamımızı zorlaştıran fiziki engeller kaza ile, doğuştan, hastalık sonucu gibi nedenlerden kaynaklanır. Diğer insanlar gibi organlarını rahat kullanamayan engellilerin sorunları bireyseldir.

Ruhumuzun, düşüncelerimizin, aklımızın engelli olması, bedenimizde taşıdığımız, yaşamımızı zorlaştıran fiziki engellerin aslında engel olmadığı, hayatmızı idame ettirmede güçlük yarattığı ne kadar gerçekse, Fikri engellerin sorunların kaynağı olduğu da o kadar gerçektir.

Öncelikle kaynaklara başvurarak ‘’engellilik ne demektir’’ birlikte hatırlayalım; Birleşmiş Milletler Sakat Haklan Bildirgesinde "Kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri (bedensel ya da sonradan olma) her hangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar" sakat olarak tanımlanmaktadır. Engelli sözcüğü genelde hareket yeteneği sınırlanmış bireyi çağrıştırmaktadır. Hareket yeteneğini sınırlayan nedenler ise doğuştan getirilen, doğum sırasında karşılaşılan ya da sonradan yaşanan bir hastalık veya kaza sonucu ortaya çıkan bir işlev bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir.

Görünen Engellik durumunu genel hatlarıyla üç türde başlıklandırıldığını görüyoruz. Bunlar; 1) Fizyolojik Engel, 2) Zihinse ve Nörolojik (kontrol problemi) Engel,3) Fiziksek Engel.

Görünmeyen Engelliler ise aklın arka bahçesinde yatan sorun çözen değil sorun yaratan düşünce, fikir engeli olan engellilerdir. Gittikçe yaygınlaşan bu tip engelliler, bulundukları mevki, makam, görev ya da diğer konumlarından dolayı yaşamı içinden çıkılmaz hale dönüştürerek zorlaştıran görünmeyen engellirdir.

Değerli dostlarım; Down sendromlu ve engelli gençlerden kurulan Müzik Grubu’nun sokak gösterisinde yüreğimde iz bırakan anımı birkaç cümle ile aktarmak isterim. Grubu çalıştıran, yardımcı olan öğretmen ve eğitmenlerinin yüreklerinin elleri şefkatle, sevgiyle sarılarak insan'a İNSAN olmanın erdemlerini, güzelliklerini, sorumluluklarını ve güzelliklerini öğretir nitelikteydi. Grup dans, koro ve solo sunumlarını tamamladıktan sonra, son sözü Engelli Merve kalabalığa bakarak, gözyaşları içinde mikrofonu kaptığı gibi BİZ SİZİ SEVİYORUZ YA Söylediğinde, izleyicilerin alkışlayan elleri GÖZYAŞLARINI sildiğinden SUSKUN kalırken, kalplerinin sesi sessizlikte çınlıyordu.

Sanatın hangi alanında olursa olsun, Sanatın tek dil olduğunu, izahat gerektirmediğini yadsımamak içselleştirmek gerekir. Sanat, iletişimde, nesillere aktarımda, geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe evrensel ve ortak bir dildir.

Mayıs Ayın da bir kısmının altını çizdiğimiz önemli günleri anarken de sanatsal dokunuşlarla anlamak, yaşamak, yaşatmak gerekir. Sanatsal etkinlikleri, kutlamaları, anmaları gölgede bırakacak bir takım taviz ve uygulamalardan kaçınılmalıdır. Bu tür bakış açıları zamanla örselenmelere, milli iradeyi zayıflatmaya, bütünlükte ayrışmalara, sanatı engelli düşüncelere teslim etmek gibi sıkıntılı sonuçlara yol açacaktır.

Değerli Sanat dostlarım; Sanatın ışığının aydınlattığı çehreler, diyarlar daima bulundukları yeri aydınlattıkları gibi ileriye de ışık tutacaktır. Sanatın ışığı, Sanatın aşkı, Sanatın icrası daima yolumuz, yolculuğumuz olması dileklerimle doğurgan olan sanatımızla güzelleşerek kalalım. Güzelliklerle çoğalacağımız ümit ve gayretlerimizle bir sonraki sohbette buluşmak üzere engelsiz kalın, sanatla kalın, dostça kalın, dostlukla kalın.

Perihan KOCA

Perihankoca.com, Perihan_koca@hotmail.com, instagram, Facebook ve diğer…

 

            SAHTE YÜZLERLE

İsyanım var benim susamam artık

Ne olur bakmayın sahte gözlerle

Kederim var benim duramam artık

Ne olur gülmeyin sahte yüzlerle

 

Boşa koysam dolmaz dolu hiç almaz

Yüzmeyi bilmeden kulaç atılmaz

Nefesi tutmadan derin dalınmaz

Ne olur gelmeyin sahte yüzlerle

 

Kaçmak istesem de bir adım gitmem

Umudu eksem de mutluluk biçmem

Sevgiden başka söz ben neden bilmem

Ne olur sevmeyin sahte yüzlerle

PERİHAN KOCA 24 03 15 Kadıköy