DÜZ YAZILARIM



Facebook'ta Paylaş

GENÇ KUŞAKLA GENÇ KALMA SANATI

GENÇ KUŞAKLA GENÇ KALMA SANATI

Heyecanla yollarımızın gözlendiği, doğuşumuzla, sevincin çığlıklaşarak gözümüzden düşen sevinç gözyaşlarıyla geldiğimiz dünyada aldığımız ilk nefes kadar güzeldir gençlik ve genç kalabilmek.

Öyle yolu gözlenesi bir eriştir ki gençlik. Hayallerimizle, ümitlerimizle, temennilerimizle, düşüncelerimizle yarattığımız dünyamızda bir biz varız bir de geleceğimiz.

Kim demiş bulutlar erişilmez diye! Elbet bir gün ulaşacağımız gençlikte, avuçlarımızın içindedir oysa. İstersek avuçlarımızda eritiriz bulutları damla damla suyunu çıkarırız, tıpkı taşı sıksam suyunu çıkarırım hissi kadar güçlüdür bu duygu.

İstersek araladığımız avucumuza üfleyerek tüy gibi salınımlarla havalandırırız göklere doğru.

Seyrederiz, olabildiğince mavi beyaz ışıltılarla yer değiştiren bulutları. Tıpkı yaşam maceramızda ki değişkenler gibidir hayallerimiz, sık sık yer değiştirir, duygu devşirir.

Gençlik yollarını adım adım yürüyen ya da koşarak geçen yetişkin gençler bilir ve hatta bilmelidir gençliğin ne demek olduğunu.

Ya Gençlik! Gençler yaşamadıkları bu erişkin gençliği ancak gözlemleyebilir, Empati kurabilir, iletişimle anlayabilir, okuyarak (ister konuşarak insan okumayla, ister kitapların engin yazı diliyle okuyarak), deneyimlerini konuşarak ya da hisleriyle anlamlandırabilirler.

O halde yetişkin gençlik (yaş almış erişkinler) olgunluğuyla, deneyimiyle öncü olmalıdır gençliğe.

Öncü ve örnek olurken kendi döneminin deneyimlerinden çıkarım yaparak günümüze adapte olan bir dil, bir tavır, bir bakış olmalı bu yaklaşım.

Peki biz yaş almış gençler, günümüzün getirdikleri, teknoloji dili, sosyal medya örgüsü, iletişim araçları, etkili ve hızlı okuma, anlama, yorumlamada ne kadar egemeniz günümüze…

O halde gençlik ve yaş almış gençler, ötelemeden, itelemeden, ön yargısız, sabırla, sevgiyle, saygıyla iletişim halinde olup tamamlamalıdır birbirlerini.

Yaş almış gençler, gençliği çok çabuk eleştirdiği kadar, onlardan gelen ufacık bir adımda heyecanla kabaran göğüsleri gülümser umuda doğru.

Gençlik ise yaş almış gençlere yaşam süresini ha doldurdu, ha dolduracak gözüyle bakarken yengeç gibi yan yan kaçışırlar. Ancak aklıselim, her an öğüt veren değil de iletişim kurmaya çalışan yaş almış gençlere de dikkatle yönelirler.

Yaş almış gençlerin algılama, uygulama ve zamanı yönetme yeteneği, gençliğin karşısında kaplumbağa hızı kadar yavaştır. Öncelikli avantajları özümseyerek, bilgiyle donanarak, öğrenerek, gözlemleyerek dağarcıklarına kattıkları deneyimleri, birikimleridir.

Gençlikte ise algılama, karar verme, hayata geçirme, öğrenme, bilgiyi karşılaştırma, teknolojiyi en verimli haliyle kullanıp sınırlar ötesindeki veriye ulaşmada hızları ile zamanı en verimli yönetme yeteneğine sahiptirler. Yaş almış gençlerden geri kalan farkları yaşam deneyimleri, birikimleridir.

Gençler derki; Sizlerin yaptıklarınız noksanlıkların, yapmadığınız sorumlulukların ürünü olan yoksunlukları bizler değiştirip, iyileştirip güzelleştirmek isteriz. Geleceği sizlerden devralacağımıza göre bizleri iyi eğitin, iyi öğretin, iyi koşullarda yetiştirin, sayın sevin ki kendimizi dinamik ve diri tutarak geleceğimizi kuralım.

Bizlere katlettiğiniz doğayı, mahvettiğiniz borçlar yumağı ekonomiyi, sekteye ulaştırdığınız barışı, sakatladığınız eğitimi, eğip büktüğünüz adaleti, betonlaştırdığınız ülkeyi ayrıştırılmış insanlığı bırakırken, bari çözüm yollarımızı işgal ettiğiniz masaları devrederek açın. Bizlere yol açarken de her an yanımızda, yakınımızda olun.

Yaş almış gençlik der ki; Bizler sizin kadar etkili, hızlı, etkin ve evrensel iletişimle sorunları çözemeyebiliriz. Sizler ile birlikte birbirimizi tamamlamak yol almak isteriz.

Günümüze adapte olup geleceği görebilmemiz için kimlik yaşıyla değil de fikren ve ruhen, sizin kuşağınızla genç olup genç kalabiliriz.

‘’Gençler bilse, yaşlılar yapabilse’’ deyimini gençler ve genç kalanlar yaşama geçirebilse, dünyamız, dünümüz, bugünümüz ve yarınımız çok daha değerli, yaşanabilir ve ulaşılabilir olur.

Hadi gençler, genç kalanlar yaşam kalitenizi seçerken, uygulayıcısı olan siyaseti, siyasileri ve politikalarını iyi irdeleyin. Vereceğiniz oylarla, geleceğinizin yollarına taş mı taşırsınız, su mu taşırsınız yoksa laik düzenle, adil sistemle, eşit haklarla, sanatla, ilimle, bilimle, çağdaş kimlikle örülü güzellik mi döşersiniz karar sizin.

Gençler, yaş almış gençlerle, iletişim halinde olun, dışlamayın, onlarla olgunlaşın.

Yaş almış gençler, bilgiyle, günümüz araç gereçlerini yadsımadan öğrenmeyle, gençleri okumayla, gençlerle genç kalın.

Değerli dostlarım; Genç kuşakla genç kalma sanatında, gençlikle ele ele, kol kala, akıl akıla yürüyeceğimiz yollar, yıllar, yarınlar temenni ediyorum. Yazılı sohbetimizi burada sonlandırıyor, güzel gönüllerinize bir şiirimi, Youtube’da yayımladığım bir ( İnsanlarda sevgi yoktu https://www.youtube.com/watch?v=QaKz4oxs0u8 ) şarkımı ve yağlıboya çalışmamın görselini bırakıyor, güzellikler diliyorum. Sanatla kalın, sağlıkla kalın, hoş kalın.

İSTANBUL’DA

 

Rengarenk yaşayan şehrin

Sesi boğazında düğümlenmiş

Kalp atışını duydum

Belli belirsiz

Nabzına baktım

Cılız ve kimsesiz

Penceresi açık evlerden

Yükselen insan sesleri

Şehrin akciğerlerinde nefesti

Bir virüs gelmiş

Tüm yaşamlar kısıtlanmış

İnsanlığın yakasındayken iki eli

Haykırıyor

İşte bu

İşte bu doğanın adaleti diyor

Tıpkı insan virüsler gibi

Esaretiyle mahkum ettiği kentlerde

Ve İstanbul’da keyifle geziniyor.

İnsanlık ise insandan

Adalet bekliyor

Sağlık istiyor.

Perihan KOCA

perihankoca.com

sanatinrenkleri.com

perihankoca9@gmail.com

Perihan_koca@hotmail.com

Instagram, Twitter ve Facebook