DÜZ YAZILARIM



Facebook'ta Paylaş

Sanatın Renkleriyle


http://www.istanbulflash.com/yazarlar/perihan-koca/sanatin-renkleriyle-1/3313/
SANATIN RENKLERİYLE

SANAT: Görüneni, Görünmeyeni, Duyulanı, Duyulmayanı, Görerek/ Duyarak/ Hissederek/ Düşünerek/ Yorumlayarak, hayal gücünün devreye girmesiyle, yaratıcılığı yetenek ölçüsünde şekillendirip, ruh katarak, estetikle ortaya konan evrensel bir ifadededir. Bu ifadeyi ortaya koyan kişiye de Sanatçı denir. Sanatçı eseri ile bağlantı kurar. Sanatçının ortaya koyduğu eser ile, onu izleyen, okuyan, duyan, gören, hisseden kısaca algılayan kişiler arasında da duygusal bağ kurulur.

                Sanatın herhangi bir dalında uğraş veren kişiler ilgili alanlarınca adlandırılırlar. Resim yapana Ressam, Şiir yazana şair... vb. gibi ve İlgili olduğu sanat dalında ürün veren her kişinin ortaya koyduğu her çalışma da Sanat Eseri değildir... Burada dikkat edilecek hususları örneklendirirsek;  Her resim yapan Ressam değil, Her ressamın ürünü de sanat eseri değildir. Her beste yapan bestekâr değil/ her mırıldanılan melodi Beste değil/ her beste de Eser değil,  Her şiir yazan şair değil/ her şiirin de kalıcı eser olmadığı gibi...

            ''Renkleri, ışığın değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılama'' tanımının yanı sıra, sağlığı, psikolojiyi ve enerjiyi etkilemesi ile de biliriz. Benim için renklerin bir başka anlatımı da; düşünen, gören, üreten, dili, dini, yöresi, kökeni, kimliği, çevresi, ruhu, aklı, bilgisi, kültürü, geleneği, eğitimi yani tüm donanımı ile var olan insandan dışarıya sızan ifadelerdir. Her birimizin renkleri ile sergiledikleri tutum, hal veya ortaya koyduğu ürün de renkliliklerimizdir.

            Renkliliklerimiz kavramını biraz açmak isterim. Beşikten son vedaya olan yaşam yolculuğumuzda sergilediğimiz hallerin, duyguların, davranışların, eğitimimizin, kültürümüzün yani içselleştirerek dışa vurduğumuz insani değerlerin şöleni bir başka deyişle kayıtlı, kayıtsız halidir. Tiyatroya gidip te yaşamından kesit görmek veya bir resme bakıp da kendi iç dünyasından ve hayal gücünden sızan ifadeleri kelimelerle, mimiklerle yada hallerle yansıtarak gözle görünen, kulakla duyulan, hissiyatla duyulan eyleme dönüştürmek gibi durumlardır Renkliliklerimiz. Donanımında var olan birikimin ( testide ne varsa dışarı o sızar) dışarı sızma halleridir.

            Renklerimiz ve renkliliklerimiz ülkelerin; coğrafik, ekonomik, sosyolojik, kültürel, dinsel, sanatsal vb. gibi yapı ve yapılanmaları ile paralellik gösterir. O nedenledir ki kimi renkler sıcak kimi renkler soğuk olduğu gibi kimi renklilikler aykırı, kimi de yakındır bir kişiden diğerine. O halde şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Renkler ve renklilikler yaşamın özünde saklı, doğayla, doğamızın bütünlüğünde var olan oluşumlardır.

            Değerli Kardelen Sanat Dostlarım; Sanat, Sanatçı ve ortaya konan ürün hakkında kısaca değindikten sonra; ''Sanatın renkleri'' başlığı ile gelecek sayılarda da sizlerin renkleriyle renklerimi birleştirip renkliliklerle, güzelliklere doğru sanatla çoğalma arzusundayım. Yukarıda yapmış olduğum genel tanımlamadan sonra kişisel algımla da kendimi tanıtmak ve ifade etmek isterim.

            Boş tuvale baktığımda, gözlerimin perdesinde görünen renklerin, kelimelerin, desenlerin üzerinden heyecanla; ayaklarım yerde, ruhum derinliklerde, hayallerim sınırsızlığın sınırlarında dolaşarak geçerken ortaya çıkan sonuçtur görünen. Görüneni, görünmeyeni görmeye, duymaya, hissetmeye meyleden renklerim, fırçayla, kalemle buluştuğunda boyut değiştirirken, bendeki beni keşfetme yolculuğuna çıkar. Resmin yanı sıra Şiir/Güfte denemelerim, ud ve saz öğrenme gayretim, iki ayrı dergide Sanat yazılarım ve Türk Sanat Müziği koro/solo çalışmalarımla da Keşiflerimi derinleştirip boyut kazanma arzusundayım.

            Bu arada satırları renkleriyle boyayan ben Perihan Koca'yı Şubat '' Yunus Emre Kültür Merkezi'' Bakırköy Sergi Salonunda açtığım Resim Sergimi 14 Şubat akşamına kadar ziyaretle de, renklerinizle çoğaltırkenResim Sanatı boyutunda izleyebilirsiniz.

            ''Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.'' Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinin verdiği güç ve cesaretle; renklerin, renkliliklerin dilini Sanatın ışığında bir sonraki sayıda buluşturmak üzere; Sevgiyle, barışla, sanatla, güzelliklerle, hoşça kalın, 

Perihan Koca

perihankoca.com

perihan_koca@hotmail.com, instagram ve Facebook...